Blood Physicochemical properties

Propietats fisicoquímiques

La sang és de color vermell a causa de la presència del pigment d'hemoglobina contingut en els eritròcits, que transporta l'oxigen.
Es diferencien dos tipus de sang segons sigui transportada per una artèria o per una vena. Si la sang és transportada per una vena, s'anomena sang venosa desoxigenada ja que és rica en diòxid de carboni perquè és la sang que torna al cor, en canvi, si la sang és transportada per una artèria s'anomena sang arterial oxigenada ja que és rica en oxigen i dirigeix ​​el flux sanguini des del cor als teixits1.

La sang és un fluid no newtonià, això significa que la sang canvia la seva viscositat depenent de la temperatura o l'estrès que se li aplica.

Aquesta sang circula en una sola direcció a través dels vasos sanguinis i és impulsada per la força exercida pel cor2.

Sol tenir un pH entre 7,36 i 7,42, però pot tenir variacions provocades per alcalosis (pH molt bàsic) o acidosi (pH molt àcid) que convé corregir al més aviat possible.

És important mantenir el pH per a un bon funcionament de l'organisme, ja que la contaminació atmosfèrica, una mala alimentació o l'estrès provoca que es modifiqui. Això implicaria conseqüències com a pèrdua de massa òssia i muscular, fatiga crònica, dolor i espasmes musculars, entre altres.
Els aliments àcids i alcalins són els responsables dels processos metabòlics que regulen el pH, per la qual cosa cal mantenir un equilibri amb el consum. Les fruites, les verdures, els aliments proteics i els cereals són els aliments que mantenen aquest3.

Català

Espanyol

Bibliografia

  1. F. Bloos and K. Reinhart, “Venous oximetry,” Applied Physiology in Intensive Care Medicine 1: Physiological Notes – Technical Notes – Seminal Studies in Intensive Care, Third Edition, pp. 59–61, Jan. 2012, doi: 10.1007/978-3-642-28270-6_14.
  2. “Sangre.” https://www.quimica.es/enciclopedia/Sangre.html#Caracter.C3.ADsticas_f.C3.ADsico-qu.C3.ADmicas (accessed Dec. 01, 2022).
  3. F. Bloos and K. Reinhart, “Venous oximetry,” Applied Physiology in Intensive Care Medicine 1: Physiological Notes – Technical Notes – Seminal Studies in Intensive Care, Third Edition, pp. 59–61, Jan. 2012, doi: 10.1007/978-3-642-28270-6_14.

Deixa una resposta

CA